Informatie over behang

De meeste mensen oriënteren zich tegenwoordig op het internet. Dat gebeurt natuurlijk ook steeds vaker met behang. Maar door een beeldscherm kan de kleur van behang anders worden weergegeven dan het daadwerkelijk is. Ook de glans van een behangsoort is van belang voor de (kleur)beleving. En hoe zit het met mat behang, of behang met een structuur? Hoe groot is het stukje behang dat u online kunt beoordelen.

Allemaal redenen om zo snel mogelijk een uitgebreide behangcollectie bij een behangzaak te gaan bekijken. Behang is een beleving: dat moet je zien, voelen, van verschillende kanten bekijken en vooral goed vergelijken.

Behang online kopen of offline slagen?

Met ruim 400 behangboeken bieden wij u die keuze. Schrik niet van het aantal behangboeken, want de Stahlecker-specialisten zijn professionals en helpen u met hun jarenlange ervaring graag het behang te vinden waar u naar op zoek bent.

Kom eens gezellig binnen.

tip #1: Waar begin je met plakken?

Als er in de muur een schouw zit, begin dan in het midden van deze schouw met het motiefbehang te plakken. Plak je eerste baan precies in het midden, want dat valt het meest op. Van daaruit plak je verder.

tip #2: Voorkom kleurverschil

Zorg ervoor dat je behangrollen uit dezelfde kleurnummers bestaan. Deze nummers verwijzen naar een productierun en het zou kunnen dat er een kleurverschil ontstaat.

tip #3: Merk je banen

Zorg ervoor dat al je banen in dezelfde richting worden geplakt. Merk na het afknippen, aan de achterzijde met een zacht potlood, wat de bovenzijde is en geef een volgnummertje. Geen pen of zo gebruiken, dat kan doordrukken en doorschijnen.

tip #4: Rafelige randen

Voorkom rafelige randen. Met een bot mesje kan je heel makkelijk je behang beschadigen. Gebruik altijd een scherp mesje.

tip #5: Loszittende stuclaag

Een mooie, strakke muur is ideaal om te behangen. Klop wel even zachtjes op de muur met de achterzijde van een plamuurmes (o.i.d.) om zo te horen of er zich geen loszittende delen bevinden in het pleisterwerk. Je kan het horen aan een dof geluid. Verwijder deze plekken en herstel ze met een vulmiddel.

tip #6: Papier in natte toestand

Behang zet uit als het nat is en krimpt tijdens het drogen. Hierdoor krijg je een mooi, strak resultaat. Laat ramen en deuren gesloten, dan voorkom je dat behang te snel droogt. Eventueel de kachel op een normale temperatuur is geen probleem.

tip #7: Lucht onder je behang

Het kan zijn dat er te weinig lijm onder je behang zit en je een blaasje in een baan hebt zitten. Dit zou je kunnen wegwerken door een beetje lijm d.m.v. een (niet te dunne) injectienaald in het blaasje te spuiten en voorzichtig aan te drukken met een rollertje. Gebruik wel een schoon rollertje.

tip #8: Te weinig lijm gebruikt

Laat het behang na het drogen op sommige plaatsen los, dan is dit eenvoudig op te lossen. Waarschijnlijk is er dan te weinig lijm gebruikt. Gebruik dus voldoende lijm. Maar is de lijm heel snel in de muur getrokken, behandel dan de muur eerst voor met voorstrijkmiddel.

tip #9: Kleurgebruik of grote motieven

Op grote wanden kunnen kleuren anders overkomen dan dat je vooraf hebt bedacht. Dat geldt ook voor drukke motieven. Een tikkie behoudender kan hier de oplossing zijn. Vraag het de vakman.

tip #10: Verwerken van vliesbehang

Bij vliesbehang wordt de lijm op de muur aangebracht en daarna pas het vliesbehang. Vliesbehang is later makkelijker te verwijderen, zelfs zonder stoomapparaat. Ook is vliesbehang in bredere rollen leverbaar.

tip #11: In tweeën?

Als startende behanger kan het best zijn dat die lange banen behang je tegenstaan. Denk er dan eens aan om 2 verschillende behangdesigns boven elkaar te plakken. Het midden kan je dan afwerken met een van onze leuke sierstroken of zelfs een latje op de muur. Als dat gelukt is, zal een volledige baan geen probleem meer zijn! Voor het gebruik van sierranden, kunnen wij u in de winkel nog wel een extra tip geven.

tip #12: Ramen open tijdens het behangen?

Behangen doe je bij kamertemperatuur. Een graad of 18-20. Zet geen ramen en deuren open, want dan kan behang te snel drogen. Ook niet als je klaar bent: houd de ramen dus nog even dicht. Geef behang de tijd om te drogen, voor het mooiste resultaat. Vraag in de winkel wat te doen bij blazen onder je behang.

tip #13: Van baby tot puber

Sommige kamers zijn sneller aan de beurt om te worden behangen, denk aan kinderkamers. Kom eens bij ons in de winkel kijken hoeveel leuke soorten wij voor kinderkamers hebben. Wij denken graag creatief met u mee.

tip #14: Het juiste behangplaksel

Dun en dik behang plak je met ander behangplaksel. Wij adviseren je welk plaksel te gebruiken bij het door jou gekochte behang. Plaksel voor dun behang niet gebruiken bij dik behang. Andersom kan wel. Wij hebben ons eigen behangplaksel, dat veel goedkoper is, gewoon op voorraad. Voor glasvezel bestaat speciaal glasvezelplaksel. De beste ervaring door de jaren heen.

tip #15: Goed meten is weten

Op de rol of in het behangboek staan symbolen vermeld. Zoals de verspringing van het patroon en de breedte van de rol. Rollen behang zijn meestal 53 centimeter breed en 10 meter lang, maar niet altijd! Meet de totale lengte van de wanden en deel dit door de rolbreedte. Rond af op een hele rol. Behang met een verspringend patroon, moet aansluitend (stuitend) worden geplakt, zodat het patroon aansluit. Houdt hier rekening mee bij het berekenen van het aantal banen. Wij geven je uiteraard advies!

tip #16: Afknippen

Knip de banen op de juiste lengte en neem een extra marge van 5 tot 10 centimeter. Bij behang met patronen: deze precies tegen elkaar leggen en baan voor baan afsnijden.

tip #17: Afvallen met behangen?

Een uur klussen, zoals behangen, kost je ongeveer 300 calorieën. Dat is nog eens een leuke workout! Knapt je huis ook van op. Kom eens langs om de mooiste behangtrends te bekijken.